De Platenbak #1

Ik geef toe: ik heb lang niet geloofd in vinyl. Ik was een cd-man. Zeker in mijn middelbaar en eerste twintigerjaren kocht ik enkel (en veel) cd’s. Het is pas sinds ik samenwoon en mijn lief een platenspeler in ons appartement binnenbracht dat ik de charme en ziel van een vinylplaat ontdekte.

En nu wil ik daar iets mee doen. Ik wil platen gaan verzamelen. En niet zomaar platen, ik wil platen met Nederlandstalige muziek op verzamelen. Ik heb nu al een kleine verzameling aangelegd, bestaande uit enkele Rob De Nijs-singletjes, de laatste Spinvis-plaat, Eefje De Visser, Jan De Wilde, Zjef Vanuytsel, Herman Van Veen, Willem Vermandere, Louis Neefs, Boudewijn De Groot en  Raymond Van Het Groenewoud.

Niet slecht voor een begin, maar ik wil meer. Ik wil vooral meer diversiteit. Op dit moment, buiten twee platen van Eefje De Visser, de laatste EP van Daalman en de laatste Spinvis-plaat heb ik geen recente muziek op vinyl. Ook mis ik nog wat stevige rockplaten. Ik wil Noordkaap, Gorki, De Mens, De Brassers …

En waar zit Arbeid Adelt? Yevgueni? De Kreuners? The Scene? Doe Maar?

De komende weken en maanden wil ik platen verzamelen en met u mijn ontdekkingen en nieuwe aankopen delen, met als doel om ooit eens, wie weet is Record Store Day 2018 wel de ideale gelegenheid, eens een volledige Vinyl-uitzending van Poolijs te maken. Als dat geen goed voornemen voor 2018 is!

En met veel trots kan ik trouwens al mijn eerste ‘aankoop’ voorstellen. Via tweedehands.be kocht ik voor een prijsje het allereerste album van Clouseau. Hoezo? kwam uit in 1989 en opent met het onweerstaanbare ‘Brandweer’ en sluit af met het meedogenloze ‘Ik wil niet dat je weggaat.’ Onderweg passeren hits als ‘Anne’, ‘Louise’ en ‘Daar Gaat ze’ en mogen de gitaren scheuren op ‘Ze Zit Achter Me Aan’ en ‘Zij Is Van Mij”. Clouseau is de groep waar ik mee opgegroeid ben. En waarschijnlijk de reden waarom ik zo van Nederlandstalige muziek hou. Kortom geen betere plaat om mee te beginnen dus.