Zangeres/pianiste Marlijn Spee zakte vanuit Nederland af om in Antwerpen de richting Kleinkunst te volgen aan het Conservatorium en besloot de jaren nadien dan maar om te blijven. Naast projecten als ‘Moyson-in-Spee’ kroop ze nu met 3 medemuzikanten de studio in onder de noemer MARLIJN met als resultaat een eerste EP, ‘Hier ben ik.’

De zanglijnen klinken bij een eerste luisterbeurt bedrieglijk lief, maar onder die fluwelen eerste laag weerklinkt een ruwer karakter. Wie nog steeds bij z’n grote jeugdliefde is, zal zich niet herkennen in een nummer als ‘Onmogelijk’, maar sommigen onder ons zullen wellicht even grimassen naarmate het nummer vordert. De verhalen klinken vertrouwd, echter nooit cliché. Marlijn neemt je mee van punt A naar B en onderweg houdt ze de aandacht vast met verwijzingen naar Prince’s Paisley Park en enkele rake one-liners als “En ik kwam naar hier om de pijn te verdrinken / Maar niets is zo pijnlijk als alleen zijn in een vol café”

Net als de teksten klinkt deze EP heel open en rauw. De productie is bewust niet te afgelikt en met een paar welgemikte blue notes & fuzzgitaren mag het bij MARLIJN af en toe dan ook wat harder en atypischer dan de gemiddelde Nederlandstalige muziek. Muzikanten Thomas Deckx (drum), Sam D’Hondt (bas) en Youri van Uffelen (gitaar) voorzien Marlijn overigens van een spreekwoordelijke zetel. De ervaring van deze heren sijpelt door de muziek en wanneer de registers worden opengetrokken in ‘Utrecht’ of ‘Onmogelijk’ zorgt dit live ongetwijfeld voor een bommetje.

 

Hoewel MARLIJN nog niet zo lang aan de weg naar de top timmert, horen we hier wel een band die weet waar ze naartoe wil. Soms klinkt de muziek een beetje té standaard in de oren (‘Hier ben ik’) en er sluimert ook het gevoel dat zangeres Marlijn veel meer kan met haar stem, maar met ‘Utrecht’, dat doet denken aan een kruising tussen ‘Spinvis’ en het beste van ‘Wheat’, leveren ze alvast wel een schitterend visitekaartje voor de toekomst af.

“Alles wat ik wil, is een vriend om mee te klinken.” Marlijn, hier bij Poolijs ben je altijd welkom voor een pintje, een babbel en gratuite woordspelingen…