Maar Maaike Ouboter liet het niet aan haar hart komen. Twee jaar na haar deelname aan het televisieprogramma bracht ze het prachtige ‘En hoe het dan ook weer dag wordt’ uit. In dit album ontwikkelde ze haar tekstuele elegantie en muzikale breekbaarheid verder.
Maar nu is ook haar tweede album inclusief theatertour op komst: ‘Vanaf nu is het van jou’. Ze passeerde in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas.

‘Minder is meer’, moet Maaike Ouboter gedacht hebben. Met een gitarist, een decor bestaande uit twee houten blokken, een piano en twee silhouetten op de achtergrond zette ze meteen de toon voor wat een intiem maar krachtig programma zou worden.

Het uitgangspunt van het nieuwe album zijn verhalen van inspirerende figuren die ze ging opzoeken op een zeer avontuurlijke – of zo klonk het toch – reis. Tussen de nummers door speelde ze opgenomen gesprekken met deze figuren af. Fragmenten uit wat boeiende en filosofische uitwisselingen moeten zijn geweest. Uit deze verhalen kwamen een nieuwe collectie schone liedjes en aandoenlijke maar poëtische bindteksten.

Er is een elegante aandacht voor sfeer, poëzie, dromerigheid en vooral met een zeer grote verwondering voor en nieuwsgierigheid naar al wat leeft

De keuze voor een kleine muzikale bezetting trok de aandacht naar de teksten en de zang en terecht. Er is een steeds elegante aandacht voor sfeer, poëzie, dromerigheid en vooral met een zeer grote verwondering voor en nieuwsgierigheid naar al wat leeft. Bovendien is de manier waarop ze de nummers brengt, met een enorm bereik, sterke techniek en fijne articulatie een plezier om naar te luisteren.

Langs de andere kant miste de set veelzijdigheid. Door de kleine bezetting en de van nature ingetogenheid moeten haar nummers voor de niet-liefhebber allemaal een beetje in dezelfde categorie lijken. Bovendien braken de bindteksten, met soms schitterende woordkunsten maar soms wat onbeholpenheid af en toe de sfeer. Het had boeiend geweest haar eens te zien en horen loslaten, snel en op volle toeren.

Maar de kracht van Maaike Ouboter kwam weer opnieuw boven drijven. In een schitterend a capella nummer, een verrassende versie van ‘Zandbak’, het nu al eeuwig ontroerende ‘Dat ik je Mis’, en de afsluitende titeltrack van het album: ‘Vanaf nu is het van jou’. Voor liefhebbers van de Nederlandse taal en een gestileerde zangeres met een reuzetalent voor verhalen is dat album een absolute must.

Beluister nu ‘Vanaf nu is het van jou’: https://maaikeouboter.lnk.to/vanafnu

Bestel het album of check haar volgende data via https://maaikeouboter.nl.