Genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs gekend

  Voor de hoogmis van het Nederlandstalige lied moet je over een paar weken weer op het Amsterdams Kleinkunst Festival zijn. Naast een hommage aan Herman van Veen, de ontknoping van de Sonneveldprijs en allerhande Deluxe voorstellingen, kijken wij met Poolijs in het bijzonder uit naar de Annie M.G. Schmidtprijs.

  Genoemd naar één de bekendste tekstschrijvers van onze lage landen, biedt de Annie M.G. Schmidtprijs met haar 6 genomineerden een staalkaart aan inhoudelijk sterke, Nederlandstalige nummers. Geplukt uit verschillende theaterprogramma’s kwam de jury tot een diverse lijst, met zowel gevestigde waarden als nieuwe acts.

   

  1Youp van ’t Hek

  De meest opvallende naam is die van Youp van ‘t Hek. We kennen hem vooral als cabaretier en professioneel schenenschopper, maar hij zingt dus ook. De zelfgeschreven tekst, waarin hij ondanks alle wereldproblemen toch blijft “geloven in het licht”, werd op muziek gezet door Ton Scherpenzeel. Een lied dat zowel kritisch als berustend is, een balans die alleen mannen op leeftijd weten te vinden.

   

  2Kirsten van Teijn

  Kirsten van Teijn, de jongste genomineerde, kwam al voorbij in onze Poolijs radioshow. Ze durft in volle #metoo-tijden de draak te steken met die “ik-lach-om-alles meisjes maar vanbinnen-totaal-kapot-gaan meisjes”. Een pijnlijk hilarische song die van Teijns talenten als zangeres, songschrijfster en cabaretière mooi in de verf zet. Ze schreef het lied samen met haar gitarist Leon Sibum.

   

  3Wende Snijders

  Ook Wende Snijders is geen onbekende in onze playlist. Zij ging aan de slag met een tekst van Joost Zwagerman en bevestigt wederom haar talent, op vlak van zowel song als uitvoering. De tekst is fragmentarisch, de muziek is sferisch. Spinvis lijkt nooit veraf. 

   

  4WiebeKaspers, Syb van der Ploeg en Gé Reinders

  Wiebe Kaspers, Syb van der Ploeg en Gé Reinders wijzen met de vinger in het alvast zeer meezingbare “Wat is er mis met luisteren”. De samenzang zit lekker en de heren steken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken.

   

  5Marcel de Groot

  Marcel de Groot haalt herinneringen op aan iemand die nog aanwezig lijkt “als een spook bij volle maan / bijna tastbaar in het donker / alsof je nooit bent weggegaan”. Met deze tekst van Stef Bos en de juiste kleinkunstenaarsgenen (Marcel is de zoon van de grote Boudewijn de Groot) heeft hij alvast twee mooie troeven in handen. “Woordenman” is een meeslepend nummer dat Marcel de Groot’s talent perfect naar boven laat komen.

   

  6Mylou Frencken

  In “Ze zijn weer thuis” van Mylou Frencken slaat en zalft de moeder haar uit huis trekkende kinderen. Vooral hoe die dan, met alle ergernissen van dien, toch weer terug intrekken. Een eigen tekst met een compositie van Jeroen Kramer.

   

  Gaat de jury met Youp van ‘t Hek voor maatschappij-kritisch, zoals vorig jaar met Kiki Schippers’ “Er spoelen mensen aan?”. Voor het sarcasme van “Meisjes”? Voor de poëzie van “Woordenman” of “Voor alles”? Voor het tragikomische “Ze zijn weer thuis”? Of voor een educatieve meezinger? We horen het op zondag 15 april, tijdens de prijsuitreiking in Theater Bellevue. En u leest het vlak daarna op poolijs.be.